Nie ma szczególnych objawów, które wyraźnie wskazują na wrzody żołądka, wraz z wieloma czynnikami, które w połączeniu mogą sprzyjać rozwojowi i ostatecznie powodować wrzody.
CZYM SĄ WRZODY ŻOŁĄDKA?
Choroba wrzodowa u wszystkich gatunków objawia się analogicznie i polega dokładnie na tym samym. Jest to owrzodzenia ściany żołądka pojawiające się na skutek działania kwasów żołądkowych. Owrzodzenie może mieć zarówno formę lekką, w postaci podrażnienia i zaczerwienienia pewnych obszarów ścian żołądka, jak i formę ciężką w postaci aktywnych, krwawiących wrzodów i otwartych ran w jej obrębie.Rozwijają się tam, gdzie występują zmiany chorobowe, spowodowane urazami błony śluzowej żołądka.W zależności od lokalizacji występowania, możemy mówić o chorobie wrzodowej u koni w bezgruczołowej części żołądka i chorobie wrzodowej u koni w gruczołowej części żołądka.
OBJAWY
Nie ma konkretnych objawów, które wyraźnie sygnalizowałyby wrzody żołądka i zapalenie żołądka. Konieczne jest, aby opiekun konia zwracał baczną uwagę na zachowanie zwierzęcia, spożycie paszy i objawy fizyczne.
Objawy jakie mogą wystąpić:
– utrata apetytu,
– utrata wagi,
– gorsze wyniki na jeździe,
– matowa sierść,
– zmiany zachowania,
– nerwowość,
– apatia,
– wzdęcia,
– tkliwość w okolicy brzucha,
– łykanie.
PRZYCZYNY
Występowanie choroby wrzodowej u koni determinuje wiele czynników, a do najważniejszych z nich należą:
❖ niewłaściwa dieta,
❖ błędy żywieniowe,
❖ stres,
❖ dyskomfort psychiczny,
❖ dyskomfort fizyczny (ból, kontuzja),
❖ leki (zwłaszcza z grupy przeciwzapalnych),
❖ transport,
❖ wysiłek sportowy,
❖ czynniki genetyczne.
LECZENIE
❖ najważniejsze jest zastosowanie leczenia farmakologicznego, właściwej diety i opieki nad zwierzęciem,
❖ stały i nieograniczony dostęp do paszy objętościowej,
❖ ograniczenie czynników i sytuacji stresowych,
❖ ograniczenie pasz treściwych na ile to możliwe,
❖ dieta niskocukrowa,
❖ włączenie niemelasowanych wysłodków do diety,
❖ włączenie sieczek do diety – zwłaszcza do posiłków treściwych,
❖ nie poddawanie koni wysiłkowi „na pusty żołądek”,
❖ dawka pokarmowa podzielona na jak najwięcej małych posiłków,
❖ dieta bogata w bufory i neutralizatory kwasów żołądkowych.