Choroby pasożytnicze w stadzie trzody chlewnej stanowią bardzo poważny problem gospodarczy. Zwierzęta zarażają się od siebie nawzajem, w niedługim czasie choroba z jednego osobnika może się przenieść na całe stado. Pasożyty wyniszczają organizm chorego zwierzęcia, obniżają przyrosty, a mogą nawet doprowadzić do śmierci. Przekłada się to na straty finansowe gospodarstwa, dlatego uwaga i profilaktyka są bardzo ważne.
Najczęstsze choroby parazytologiczne świń, wywołane przez pasożyty wewnętrzne to:
➔ Askarioza (glistnica świń),
➔ Ezofagostomoza,
➔ Węgorzyca,
➔ Trichurioza (Włosogłówczyca).
Straty ekonomiczne:
★ obniżenie przyrostów masy ciała,
★ wyższa śmiertelność w stadzie,
★ gorsza jakość mięsa,
★ gorsze wykorzystanie paszy,
★ koszty leczenia weterynaryjnego.
Preparaty stosowane do eliminacji pasożytów wewnętrznych świń mogą być podawane w paszy, w wodzie, a także drogą iniekcyjną. Należy pamiętać, że jedno niedoleczone zwierzę w grupie może stać się przyczyną powrotu inwazji i ponownego zarażenia pozostałych świń.
Wszystkie środki do odrobaczania trzody chlewnej są stosunkowo silnymi substancjami chemicznymi, które nie pozostają bez wpływu na zdrowie zwierząt i człowieka. Dlatego po ich użyciu należy ściśle przestrzegać zalecanych okresów karencji, aby mięso i inne tkanki jadalne nadawały się do bezpiecznego spożycia przez człowieka.
Kiedy odrobaczać ?
★ Knury: Powinny być odrobaczane 2-3 razy do roku,
★ Lochy/loszki: Każdorazowo zanim zostaną wprowadzone na porodówkę (około 2-3 tygodni przed porodem). Loszki odrobaczać przed wprowadzeniem do stada.
★ Prosięta: 10-12 tydzień życia
★ Warchlaki: Minimum tydzień przed przeprowadzeniem warchlaków na tuczarnię, aby oczyściły się one z jaj i do nowych kojców przechodziły wolne od glisty.